Πα. Δεκ 9th, 2022

Λυδία Μανούση

Επώνυμο:
Μανούση
Όνομα:
Λυδία
Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ

Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ από τον Απρίλιο του 2021. Είναι Δικηγόρος και διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η ενασχόληση της με το μπριτζ ξεκίνησε στις αρχές του 2017 και αμέσως κατάλαβε ότι πρόκειται για μια δημιουργική-πνευματική ενασχόληση που όσο εμβαθύνεις σ’ αυτήν, τόσο σε προκαλεί να μάθεις περισσότερα και να βελτιώσεις τη τεχνική σου. Αυτό είναι και το συναρπαστικό στοιχείο αυτού του αθλήματος. Δεν συναγωνίζεσαι μόνο με τις ικανότητες των εκάστοτε αντιπάλων σου αλλά «προκαλείς» συνεχώς τον εαυτό σου να μάθει και να αποδώσει όλο και καλύτερα. Κι όλα αυτά μέσα από μια διαδικασία αρμονικής συνεργασίας με το συμπαίκτη σου γιατί το Μπριτζ δεν είναι ατομικό άθλημα. Παίζεται με ζεύγη και γι αυτό, παράλληλα με τις ατομικές δεξιότητες, αναπτύσσεται και η ομαδικότητα και η συνεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ ιδρύθηκε το 1965 με σκοπό να διαδώσει στη χώρα μας αυτό το υπέροχο παιχνίδι. Το 1975 το μπριτζ αναγνωρίστηκε ως πνευματικό άθλημα και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Σήμερα έχει 72 σωματεία μέλη, από τα οποία τα 30 βρίσκονται στην Αττική και περισσότερους από 5.000 ενεργούς αθλητές. H ομοσπονδία μας δίνει ιδιαίτερο βάρος στην εξάπλωση του αθλήματος τόσο στους νέους όσο και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το Μπριτζ μπορεί να παίζεται από άτομα ηλικίας  10 έως 100 ετών. Υπάρχουν ζωντανές αποδείξεις γι αυτό και μάλιστα το σημαντικότερο όλων είναι το γεγονός ότι μπορεί κανείς να ξεκινήσει να μαθαίνει Μπριτζ σε αρκετά μεγάλη ηλικία! Είναι λοιπόν αυταπόδεικτο ότι το Μπριτζ μπορεί να γίνει πολύ πιο διαδεδομένο γιατί, όπως και όλα τα άλλα πνευματικά αθλήματα, είναι όχι μόνο μια ευχάριστη αλλά κυρίως μια δημιουργική απασχόληση που βοηθά στην πνευματική καλλιέργεια αλλά και στη κοινωνικοποίηση των ασχολούμενων με αυτό.

Ζητά λοιπόν και εργάζεται μεθοδικά για την περεταίρω εξάπλωση του Μπριτζ και καλωσορίζουμε την αντίστοιχη εξάπλωση όλων των πνευματικών αθλημάτων.

Θεωρεί πως συμφωνούμε όλοι ότι οι συνθήκες που διέπουν τη σύγχρονη εποχή που ζούμε, έχουν προ πολλού ανατρέψει το ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Πρέπει λοιπόν ο σύγχρονος άνθρωπος να φροντίζει για την αρμονική εξέλιξη και των δύο!

ΜΠΡΙΤΖ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ (ΕΟΜ)

Το Μπριτζ είναι το δημοφιλέστερο πνευματικό παιχνίδι σε όλο τον κόσμο. Έχει ιστορία τουλάχιστον 120 ετών και παίζεται από δεκάδες εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ (WBF) αριθμεί 113 χώρες – μέλη και πάνω από 1,000,000 αθλητές αγωνιστικού Μπριτζ. Το 1995 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ αναγνωρίστηκε επίσημα σαν αθλητική Ομοσπονδία από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το Μπριτζ μετείχε σαν άθλημα επίδειξης στην Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2002. Έχει αναγνωριστεί ως άθλημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το 1975 αναγνωρίστηκε ως πνευματικό άθλημα από τη ΓΓΑ τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ ιδρύθηκε το 1965 με σκοπό να διαδώσει στη χώρα μας αυτό το υπέροχο παιχνίδι. Το 1975 το μπριτζ αναγνωρίστηκε ως άθλημα και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Σήμερα έχει 72 σωματεία μέλη, από τα οποία τα 30 βρίσκονται στην Αττική και περισσότερους από 5.000 ενεργούς αθλητές.

 Μέσα από την ιστοσελίδα της www.hellasbridge.org μπορεί κάποιος να δει όλους τους αγώνες που διοργανώνονται καθημερινά στα εντευκτήρια των Σωματείων, με τρόπο μάλιστα όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι αθλητές συγκρίνονται σαν να έπαιζαν στον ίδιο αγώνα παρότι βρίσκεται ο καθένας στην πόλη του! Η ΕΟΜ διοργανώνει κάθε χρόνο πλήθος πρωταθλημάτων ενώ εκπροσωπείται, με τις εθνικές ομάδες, στις μεγαλύτερες διοργανώσεις του εξωτερικού.

Η ΕΟΜ στοχεύει στη διάδοση σε τέσσερα βασικά επίπεδα, στο να μάθει μπριτζ όλο και περισσότερος κόσμος, στο να βελτιώνεται όλο και περισσότερο η διοργάνωση των αγώνων στη χώρα μας, στο να συμμετέχει και να διακριθεί η χώρα μας στο εξωτερικό και στο να δημιουργηθούν «φυτώρια» μικρών μπριτζέρ από ταλαντούχα παιδιά. Η πιο πρόσφατη εθνική αποστολή ήταν αυτή των Παίδων κάτω των 13 ετών, η οποία μάλιστα κατέλαβε και την 9η θέση – με πρωτιά στον δεύτερο γύρο αγώνων – στην Κίνα. Στο πρώτο κομμάτι έχουν βοηθήσει πολύ τα social media και όλο και περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν μιλάμε για ένα τυχερό χαρτοπαίγνιο, αλλά για ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Μάλιστα η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην διδασκαλία του μπριτζ σε άτομα με προβλήματα όρασης και γενικά η ΕΟΜ είναι πολύ ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα διάδοσης στα ΑΜΕΑ.

 Τα τελευταία χρόνια το μπριτζ βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη, δόθηκε και άδεια από το Υπουργείο Παιδείας για την παρουσίασή του στα σχολεία και πιστεύουμε ότι σύντομα θα αποκτήσουμε φανατικούς φίλους και στις μικρές ηλικίες.